Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Bazalt Wonen zet eerste stappen naar gasloze woningen

Publicatiedatum: 05-07-2018

Aardgasloos bouwen heeft de toekomst. In 2050 dient onze energievoorziening in Nederland volledig duurzaam te zijn. Bazalt Wonen zet daarom nu al stappen om in 2050 haar woningbezit gasloos te hebben. Het is nog een hele kluif. Hoe pakt Bazalt Wonen dit aan?

Er is geen tijd te verliezen om aardgasloze woningen te hebben. Alle nieuwbouwwoningen worden nu al standaard gasloos. Maar bijna alle bestaande woningen van Bazalt Wonen zijn nu nog aangesloten op aardgas. De transitie van gas naar elektriciteit – woningen zonder gasaansluiting – is nog een heel traject. Want aardgasloos wonen betekent ook gasloos koken.

Bewoners moeten anders leren koken
Bazalt Wonen bewoners koken nu vaak nog met een gastoestel en de woningen worden verwarmd met een CV ketel. In de toekomst zullen alle woningen van Bazalt Wonen aardgasloos moeten zijn. De eerste experimenten om bestaande woningen in Nederland van het gas af te krijgen lopen. Thijs Voncken, teamleider Vastgoed van Bazalt Wonen: “Vaak maakt het bewoners niet uit of hun woning verwarmd wordt met een CV ketel of met andere warmtevoorziening zoals een warmtepomp. We merken wel dat onze bewoners het lastig vinden als hun kooktoestel vervangen wordt door een elektrische variant. Bewoners moeten dan anders leren koken en soms zelfs andere pannen gaan gebruiken. Om de overgang hiervan soepel te laten verlopen is het belangrijk eerst deze weerstanden weg te nemen.”

Jaarlijks ongeveer 280 huurwoningen gasloos
Uit een proef blijkt dat huurders minder moeite hebben met gasloos koken als in de ‘nieuwe’ woning al elektrische kookvoorzieningen zijn. Per jaar veranderen ongeveer 250 woningen van Bazalt Wonen van bewoner. ”Daarom is een verhuizing van een bewoner voor ons een natuurlijk moment om het gaskoken uit de keuken te verbannen. De nieuwe huurder kiest de “nieuwe” woning inclusief elektrisch koken. Daarnaast worden er per jaar nog eens 30 woningen, op aanvraag van de huurder, voorzien van een nieuwe keuken met inductiekookplaat. Ook dat is een natuurlijk moment om te wisselen in kookgedrag. De huurder wil iets en wij leveren iets wat toekomstbestendig is”, aldus Thijs Voncken. Langzaamaan worden alle woningen van Bazalt Wonen binnen nu en 30 jaar helemaal gasloos.

Wilt u meer weten over gasloos wonen of koken?
Laat het ons weten en neem contact met ons op via telefoonnummer 088 520 4000.