Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

De Dotter in Hank verwelkomt nieuwe bewoners

Publicatiedatum: 16-03-2016

Op 14 en 15 maart zijn bewoners van woonzorgcentrum De Dotter in Hank samen met hun familieleden  geïnformeerd over de toekomstplannen. Sinds vorig jaar zijn er in De Dotter geen nieuwe mensen meer komen wonen vanwege nieuwe regels in de zorg. Zorgorganisatie De Riethorst Stromenland heeft nu een besluit genomen over de toekomst van de zorgverlening in De Dotter. Na een korte verbouwing door woningcorporatie Bazalt Wonen verwelkomen de organisaties vanaf mei 2016 mensen met de ziekte van Huntington in De Dotter.

Nieuwe regels in de zorg

De reden van de leegstaande appartementen is het gewijzigde beleid van de overheid. Het aantal plaatsen voor mensen die 24-uur per dag zorg nodig hebben én de daarbij behorende beschikbare budgetten, zijn fors afgenomen. De overheid wil dat mensen zo lang mogelijk, al dan niet met thuiszorg, thuis blijven wonen. Dergelijke wijzigingen vanuit de overheid hebben invloed op zorgorganisaties.

‘Blij met levendigheid’

De Riethorst Stromenland is op zoek gegaan naar de mogelijkheden van een goede, andere invulling van de leegstaande appartementen. Petra de Heus is locatiemanager van De Dotter en geeft aan: ‘Het is onze taak om mensen die zorg nodig hebben te helpen. We zijn verheugd dat we mensen blij kunnen maken die nu op een lange wachtlijst staan voor De Kloosterhoeve. Gelukkig hoeft De Dotter haar deuren niet te sluiten. We hebben lang in spanning gezeten en zijn opgetogen dat er weer meer levendigheid in De Dotter gaat komen. Zowel bij Bazalt Wonen als De Riethorst Stromenland vinden we het erg belangrijk dat we naar de wens van bewoners en familieleden luisteren. De komende tijd zullen we samen met hen op gaan trekken om alles in goede banen te leiden.’

Nieuwe doelgroep

De linkervleugel in De Dotter is bestemd voor de nieuwe doelgroep: mensen met de ziekte van Huntington. In de rechtervleugel en op de eerste etage van De Dotter blijven mensen zelfstandig (met thuiszorg) wonen. 

De Riethorst Stromenland is trots op haar bestaande Expertisecentrum Huntington dat gevestigd is in zorgcomplex De Kloosterhoeve in Raamsdonksveer. In het bekende pand aan de A59 worden al meer dan 7 jaar Huntington cliënten verzorgd. Alle kennis over de (hersen)ziekte heeft de zorgorganisatie in huis en zal binnen De Dotter ingezet gaan worden. Omdat het om een zeldzame ziekte gaat, is er slechts een aantal zorglocaties in Nederland die gespecialiseerde zorg kunnen bieden. Mensen staan lang op een wachtlijst voordat ze opgenomen kunnen worden. Door de nieuwe invulling van De Dotter komt daar verbetering in.

Planning

De komende periode start Bazalt Wonen met een korte verbouwing, zodat de appartementen geschikt worden voor de nieuwe cliënten. Deze verbouwing duurt een aantal weken. De verwachting is dat de eerste nieuwe bewoners vanaf mei hun intrek kunnen nemen. Binnen De Dotter vindt mogelijk een aantal interne verhuizingen plaats. Iedereen die op dit moment in De Dotter woont, kan binnen De Dotter blijven wonen.

Communicatie

De Riethorst Stromenland en Bazalt Wonen zijn  blij  dat er een manier is gevonden om De Dotter open te houden, maar realiseren zich dat de veranderingen ook van invloed zijn op de huidige bewoners van De Dotter. Er wordt een beroep gedaan op hun begrip en inlevingsvermogen. Daar mag niet aan voorbij gegaan worden en daarom zijn alle betrokkenen vooraf via persoonlijke gesprekken  en/of via informatiebijeenkomsten op de hoogte gesteld. De komende periode blijft er aandacht voor goede communicatie naar alle doelgroepen en is er ruimte voor vragen van de bewoners en omgeving.