Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Buren steken de handen uit de mouwen op Groene Burendag

Publicatiedatum: 29-09-2022

Afgelopen zaterdag was het Burendag.
Gemeente Zaltbommel, Gemeente Altena , Woonstichting De Kernen, Woonstichting Land van Altena en Bazalt Wonen gaven daar dit jaar een groen tintje aan en doopten het om tot Groene Burendag. Huurders konden zich aanmelden en ontvingen vervolgens gratis een inheems plantenpakket voor hun balkon of tuin. Zo konden buren samen aan de slag om hun straat, wijk en buurt te vergroenen. In totaal hebben 200 huurders zich aangemeld en werden in beide gemeenten tuinen, perken en balkons vergroend.

Groene Burendag in Zaltbommel
In Zaltbommel konden ’s ochtends op twee verschillende locaties de plantenpakketten worden opgehaald. Na een kop koffie werden de plantjes in de auto, of fietstassen, geladen om vervolgens thuis aan de slag te gaan. Op de Vogelenzang werden samen met de bewoners tegels gewipt, zodat er daarna geveltuintjes konden worden aangeplant. Gemeente Zaltbommel regelde een tegeltaxi, die de gewipte tegels afvoert. Het burendagprogramma werd vervolgd met verschillende kennismakingsspelletjes, waardoor kinderen de middag sjoelend hebben besteed.

Groene projecten in Altena 
In Altena startte Groene Burendag vrijdagochtend al zingend bij de Klimroos in Sleeuwijk. De bewoners snoeiden samen hun tuin en er werd nieuw groen in de vorm van de Bazalt-plantenpakketten aangeplant. Even later werden de groene activiteiten ook op het Kloosterhof in Woudrichem afgetrapt. Gesterkt door medewerkers van gemeente Altena en Bazalt Wonen hebben de bewoners geveltuintjes aangelegd en regentonnen geplaatst. Zo blijft het hofje ook in de zomer mooi groen!

Samen de handen uit de mouwen
Op zaterdag startte Groene Burendag al bijtijds op de Van Heldenstraat in Werkendam. Vijf buren hebben de aanplanting van hun voortuintjes met elkaar afgestemd en samen opgepakt. De kale, witte zandstukken zijn nu niet meer te herkennen. In Werkendam werd ook samen in de tuin gewerkt. Verschillende bewoners in de Schoolstraat verrasten hun buurman door samen zijn tuin onder handen te nemen. Collega’s van Bazalt Wonen en medewerkers van Gemeente Altena hielpen mee. Een paar dagen later, op woensdag 28 september sloten we Groene Burendag af bij Zorgplein Maaswaarden in Wijk en Aalburg. Na een kop koffie met de vier bewoners werden de plantenpakketten op de balkons geplaatst. Waar de een wat hulp kon gebruiken met het potten, pakte de ander dat het liefst zelf aan. Hoe dan ook; de balkons zijn weer gezellig opgefleurd.

Op naar volgend jaar, waarin we gezamenlijk nog meer tuinen, straten en wijken hopen te kunnen gaan vergroenen.