Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Pas op voor babbeltrucs

Publicatiedatum: 23-03-2021

Ze zijn weer in onze wooncomplexen gespot: pas op voor babbeltrucs! Jaarlijks wordt er in Nederland 1.000 keer aangifte gedaan door slachtoffers van babbeltrucs. Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven. De oplichters lijken vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur of spreken mensen aan op straat. Het is belangrijk om alert te zijn als er mensen bij u aan de deur komen.

Deze oplichters zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn of van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of ze vragen of hun kind naar het toilet mag. Vervolgens stelen zij geld en andere waardevolle bezittingen.

De politie ontwikkelde vier korte preventiefilms om mensen alerter te maken op de risico’s van babbeltrucs. Daarnaast bevatten de films tips waarmee u uw eigen veiligheid kunnen vergroten. Aanvullende tips leest u in de folder Tips Senioren en Veiligheid.

De belangrijkste tips:

  • Maak met uzelf de afspraak dat u niet open doet zonder eerst te kijken wie er voor de deur staat. Kijk door het raam, de deurspion en gebruik de intercom als u die heeft.
  • Doe, voordat u voor een vreemde de deur opent, een kierstandhouder op de deur (stevige variant van een deurkettinkje), zodat niemand de deur kan openen en u naar binnen kan duwen.
  • Vraag wie de persoon is en wat deze komt doen.
  • Pin nooit aan de deur.