Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Succesvolle informatieavond voor bewoners van de eerste WATT-woningen

Publicatiedatum: 01-02-2018

WATT-woningen zijn zeer energiezuinige woningen. Dit komt doordat ze extra goed geïsoleerd zijn, geen gasaansluiting hebben en verwarmd worden via een warmtepomp met bodemwarmte. Volgende week ontvangen 10 bewoners de sleutels van deze prachtige, duurzame woningen.

Kennismaken met elkaar en de woning

Wonen in een WATT-woning is bijzonder en vraagt iets van het woongedrag van bewoners. Er zijn speciale installaties in de woning aanwezig, zoals een warmtepomp en zonnepanelen. Die zorgen voor warmteterugwinning en energieopwekking. Om daar zo goed mogelijk gebruik van te maken is het van belang dat bewoners weten hoe ze daar mee om moeten gaan. Op 30 januari 2018 organiseerden wij daarom een bewonersavond in ons kantoor in Woudrichem. Hier konden bewoners alvast kennis maken met hun toekomstige buren én kregen zij uitleg over de installaties in hun nieuwe woning. Martin Trower (projectontwikkelaar bij Bazalt Wonen) en de installateur gaven stap voor stap toelichting op de installaties en de gedachte achter de energiezuinige woningen.

Bijzonder wonen

Het gas is los! De 10 WATT-woningen aan de Burgemeester van Rijswijkstraat in Woudrichem zijn voor Bazalt Wonen de eerste woningen zonder gasaansluiting. Wij verwachten dat alle nieuwbouwwoningen over een tijdje gasloos gebouwd gaan worden. Van de ervaringen bij dit project kunnen wij als woningcorporatie leren en hier in toekomst op voorsorteren.

Meten is weten

De bewoners weten straks precies wat zij aan energie verbruiken. Via een monitoringssysteem in hun woning krijgen zij inzicht in het energieverbruik per apparaat. Juist dat wilde een huurder wel gaan proberen: “…dus als ik mijn tv straks aanzet, kan ik direct zien wat mijn TV aan stroom gebruikt? Dat ga ik proberen!”. En dat is nou precies de bedoeling!

Nul op de meter

Wekken de zonnepanelen op het dak voldoende energie op en blijven de huurders binnen hun energiebundel? Inzicht in ons energieverbruik helpt ons om zuinig(er) met energie om te gaan. Bij Bazalt Wonen zijn wij benieuwd of het de bewoners lukt om straks daadwerkelijk geen euro meer aan elektrakosten te hoeven betalen.

Officieel moment

We wensen alle nieuwe huurders nu al veel woonplezier in hun nieuwe woning. Op 6 februari 2018 worden de eerste WATT-woningen van Altena geopend in bijzijn van de wethouder.