Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Tips om vocht en schimmel in uw woning te voorkomen

Publicatiedatum: 24-11-2022

De winter komt eraan. Het wordt kouder in huis. Zeker nu we allemaal de verwarming lager zetten om energiekosten te besparen. Daardoor liggen problemen met vocht, tocht en schimmel op de loer. Om gezond te wonen in uw huis is het ook in de wintermaanden belangrijk uw huis goed te ventileren en luchten. Gezond wonen begint bij uzelf. Wij helpen u met tips!

Schimmel groeit vooral in vochtige ruimtes zoals de keuken, badkamer, douche en slaapkamer. Het ziet eruit als zwarte aanslag. Dat is met een goed middel wel weg te krijgen. Maar u kunt beter zorgen dat het niet ontstaat. Wij geven u tips hoe u schimmel kunt voorkomen. 

Hoe voorkomt u schimmel? 
Lucht uw huis door dagelijks 10 minuten de ramen te openen. Of zet overdag de (klep-) ramen en/of ventilatieroosters open. Dan wordt de lucht in huis minder vochtig. Ook in de herfst en in de winter is het belangrijk om dit te doen.

  • Ventileer extra als u doucht. Zet tijdens of na het douchen een raam of deur open.
  • Laat uw schone was zoveel mogelijk buiten drogen. Zo zorgt u voor minder vocht in huis. Kan de was alleen binnen drogen? Zet dan een raam open in de kamer waar de was hangt.
  • Zet een raam open in de keuken als u kookt en eventueel uw afzuigkap. En doe deksels op de pannen die op het vuur of op de kookplaat staan.
  • Je adem is ook vochtig. Zet regelmatig een raam open als u bezoek heeft. Zo komt er verse lucht binnen.

Hoe verwijder je schimmel?
U kunt schimmelplekken zelf verwijderen. Maar een nat doekje (met zeep) is niet genoeg. Lees onze folder 'Gezond leven in uw eigen woning’. Deze staat boordevol handige tips hoe u vocht en schimmel buiten de deur houdt. 

Gratis webinar 'ventileer je woning' voor inwoners van Gemeente Zaltbommel. 
Energieloket Riviereland organiseert maandag 28 november om 19:30 uur een webinar: ventileer je woning. In driekwartier krijgt u uitleg over de mogelijkheden om uw woning te ventileren. Meld u gratis aan via deze link. 

Goed onderhoud doen we samen
Heeft u last van schimmel en wilt u graag weten hoe u uw woning het beste kunt ventileren? Neem dan contact op met onze tchnische dienst via 088 520 4000. Of dien online een reparatieverzoek in via MijnBazalt. Wij onderzoeken wat de oorzaak van de schimmel is en geven u een advies hoe u het kunt verhelpen.