Werken bij Bazalt Wonen
Over Bazalt Wonen Nieuws en documenten Laatste nieuws Tips bij overlast van wespen en andere insecten

Tips bij overlast van wespen en andere insecten

Leestijd: 3 min

Zolang ze geen overlast bezorgen, is er niks aan de hand. Wespen hebben namelijk ook nut; ze eten vliegen en muggen. Maar wanneer het er erg veel worden, kan het vervelend zijn. Vooral in augustus kan er overlast onstaan, doordat wespen opzoek gaan naar vlees en zoetigheid. Probeer rustig te blijven en maak geen snelle slaande beweging. We geven enkele tips:

  1. Blijf uit de buurt van een wespennest en laat wespen zo veel mogelijk met rust. Sla ze niet als ze in de buurt komen. Niet alleen voelen ze zich aangevallen en reageren ze dan agressief, ook scheiden ze een bepaald stofje uit waardoor ze andere wespen alarmeren en agressiever maken. Dan heb je binnen de kortste keren niet één vervelende wesp in je buurt, maar vier.
  2. Hang horren of vliegengordijnen voor deuren en ramen zodat wespen niet binnenkomen. 
  3. Hang geen vallen met bijvoorbeeld suikerwater in de tuin. Daarmee lok je wespen juist.
  4. Maak buiten het wespenseizoen openingen in muren dicht met zogeheten bijenbekjes (metalen roostertjes). Maak spouwmuren waarin genesteld wordt nooit dicht aan de buitenkant. De wespen zoeken dan een andere uitweg en dringen misschien het huis binnen.
  5. Veel makkelijker dan dit wordt het niet: water sproeien. Gewoon met een plantenspuit. De wesp denkt dat het regent en vliegt terug naar het nest. Wat ook kan: vul een doorzichtige plasticzak met water en doe er wat munten in. Dichtknopen en zo ophangen dat de zon er op schijnt. Door de schitteringen raken de wespen gedesoriënteerd en gaan ze ergens anders naar toe.

  6. Ziet u veel in -en uitgaand verkeer van wespen? Dan zit er mogelijk een nest bij uw woning. Neem in dat geval contact met ons op, zodat we een gespecialiseerd bedrijf kunnen inschakelen om het nest te verwijderen. 

Overlast van andere dieren?
Ook anderen insecten zoals vliegen, hommels, muggen, mieren en bijen kunnen overlast geven in de zomer. Wij kunnen u niet helpen om deze te bestrijden. Gelukkig kunt u zelf wel van alles doen. Een paar algemene tips:

  • Beperk voedselbronnen. Houd aanrecht, kookplaat en tafel schoon. Spoel de vaat direct af of zet het in de afwasmachine. Verwijder voedselresten zoals kruimels en sporen van zoetigheden van vloer en meubels.
  • Gebruik geen vallen met lokstof in de woning. Zo lok je insecten juist. Buiten kun je wel een (zelfgemaakte) val neerzetten.
  • Zet ramen tegen elkaar open. Vliegende insecten zitten niet graag op de tocht.

Kijk voor meer tips om ongedierte te bestrijden zonder gif op de site van Milieu Centraal.