Over Bazalt Wonen Nieuws en documenten Laatste nieuws POTJESCHECK | Gebruikt u de potjes van de overheid?

POTJESCHECK | Gebruikt u de potjes van de overheid?

Leestijd: 3 min

Alles wordt duurder: energie, benzine en boodschappen. Het is niet altijd zo makkelijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Meer inkomen is dan heel welkom. Soms kan de overheid daar een handje bij helpen. Er zijn namelijk veel verschillende soorten toeslagen, regelingen en voorzieningen. Potjes, zullen we maar zeggen. Heel fijn voor een extra steuntje in de rug. Ook voor u als huurder.

Weet u op welke potjes u recht heeft? Op geldfit komt u er met een paar vragen achter. Doen, want gemiddeld levert de potjes-check 462 euro op. Laat dus geen geld liggen.

POTJES VAN DE GEMEENTE
Een bijstandsuitkering vraag je aan bij de gemeente. Dit is de algemene bijstand. Wie al een langere tijd een laag inkomen heeft, heeft soms recht op een individuele inkomenstoeslag. Dit is een aanvulling op je inkomen. Deze toeslag vraag je aan bij de gemeente waarin je woont.

Gemeenten krijgen geld van de overheid. Met deze potjes kunnen ze inwoners helpen die het financieel moeilijker hebben. Hoe zij dat doen, bepaalt de gemeente zelf. Daarom is er soms in de ene gemeente meer mogelijk dan in de andere gemeente. Vraag bij je gemeente na wat voor extra ondersteuning er is, en of je er recht op hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen, tegoedbonnen of een woonkostentoeslag

TEGEMOETKOMINGEN VOOR IEDEREEN
Ook zijn er allerlei financiële tegemoetkomingen. En deze zijn er niet alleen voor mensen met een laag inkomen of mensen zonder inkomen.  Zo’n tegemoetkoming is landelijk of lokaal. Het gaat via de overheid, zoals de tegemoetkoming scholieren of dubbele kinderbijslag. Of via de gemeente.

Via de tool BerekenUwRecht van het Nibud berekent u op welke potjes u recht heeft. Helaas doen nog niet alle gemeenten mee. In dat geval: stap naar je gemeente en vraag wat de opties zijn. De berekening via het Nibud is wel een schatting. De daadwerkelijke regeling vraagt u altijd aan via de officiële instantie. En zij bepalen uiteindelijk de uitkomst.

CHECK, CHECK, DUBBELCHECK
Een toeslag is een voorschot. Per persoon schat de overheid – op basis van uw inkomen – waar u recht op heeft. En aan het eind van het jaar rekent de Belastingdienst uit of u recht had op meer of minder. Had u recht op minder? Dan moet u (een deel van) het voorschot terugbetalen. En andersom. Wie recht had op meer, krijgt dat uitbetaald.

Stel, u vraagt nu huurtoeslag aan. Dit krijgt u, want u voldoet aan de voorwaarden. Maar in de loop van het jaar gaat u samenwonen. Het inkomen van uw partner telt dan ook mee. Hierdoor komen jullie boven de grens uit. Zet u de toeslag niet stop? Dan moet u alles waar u geen recht op had, terugbetalen. Let daar goed op. Want het kan om behoorlijke bedragen gaan.

Check altijd alle regeltjes. En zodra iets in uw situatie verandert, checkt u het opnieuw. Gaat u bijvoorbeeld meer verdienen? Krijgt u een lease auto van de zaak? Of gaat u samenwonen? Dat kan allemaal invloed hebben. Onthoud dat goed, want achteraf terugbetalen wilt u niet.

POTJES EN REGELINGEN, VRAAG HULP
Toeslagen en aanvullingen aanvragen kan ingewikkeld zijn. U moet u soms door een wirwar van regels en voorwaarden worstelen. Veel mensen lopen zo geld mis. Dat is zonde, want u heeft er gewoon recht op. Komt u er niet uit? Vraag om hulp! Bel bijvoorbeeld de Belastingtelefoon of klop aan bij uw gemeente.